Екипно Европско Првенство во Шах, Будва – 2023 година

На екипното европско првенство во шах кое се одржа во Будва, Црна Гора во период од 11 до 20 ноември, Македонија беше претставена со две репрезентации.

По одиграните девет кола машката репрезентација беше пласирана на 34-тото место, што е за две места подолу од стартниот ранг, додека женската репрезентација се пласираше на 27-мото место, 5 места подобро од стартниот ранг.

За истакнување е одличната игра на Тони Лазов кој ги одигра сите партии на ова првенство, и од 9 партии освои 6.5 поени (4 победи, 5 ремија) и го освои првиот бал за велемајстор и 26 нови рејтинг поени. Така да се надеваме дека во Неготино во поскоро време ќе добиеме и нов Велемајстор.

Секако за истакнување е резултатот на нашата намлада учесничка на Европското првенства Моника Жежовска која оствари одличен резултат и со 4 поени од 6 партии и нови 98 рејтинг поени на своето салдо беше наша најуспешна женска репрезентативка. За повеќе инфоромации на следниов линк.

Младински екипни првенства за 2023 г.

ШФМ ќе ги организира младинските екипни првенства за 2023 година на 25 и 26 ноември и 2 и 3 декември во ПОУ Јахја Кемал Скопје. Екипите ќе бидат поделени во возрасни категории до 8, 10, 12, 14, 16, и 18 години.
Право да пријават екипа(и) имаат сите регистрирани екипи во ШФМ како и останати спортски здруженија со Решение за вршење дејност спорт издадено од Агенција за млади и спорт.
Краен рок за пријавување на екипите е 20.11.2023.
Екипите се пријавуваат на следнава маил адреса marjan.mitkov@gambit.com.mk.
Детален распис може да превземете од следниов линк.

Шах во школи – Куманово 2023

Шах во школи - Куманово 2023

Во Куманово во пресрет на празникот 11 Ноември од страна на Шаховската Федерација на Македонија а во организација на Потпреседателот на шаховската Федерација г-динот Агим Шемшии како и Сојуз за млади и спорт на град Куманово, беше одржана презентација за промоција на предметот шах во основните училишта. На презентацијата беа присатни просветни работници од сите основни училишта во градот и околината , а еден од главните промотори Зоран Стојчевски инаку член на управниот одбор на ШФМ во кратко им ја презентираше програмата изработена од ШФМ за предметот шах, за кој се надеваме во иднина ќе стане и дел од редовната програма во основните училишта.
По завршување на презентацијата им беа подарени шаховски гарнитури на сите училишта како потстрек и поттик во реализацијата на програмата Шах во школи која е и еден од приоритетите на ШФМ

Предлог Календар за 2022

р.б. ПРЕДЛОГ КАЛЕНДАР НА ШФМ за 2022 година категорија тип темпо термин место
1 Преоден рок и регистрација на клубовите сениори март,септември
2 Опен Алкалоид сениори поед. Р,Б март
3 Державин поед. март
4 ШК Куманово (Бергер) жени поед. С прва половина на март
5 Европско првенство сениори поед. С 27 март-06 апр Словенија
6 Опен Квалитет млади поед. С 20 -24 мај
7 Првенство на Македонија за жени сениори поед. С 29 апр-07 мај
8 Првенство на Македонија сениори поед. С 29 апр-07 мај
9 Првенство на Македонија сениори поед. Р,Б 07 – 08 мај
10 Опен Гостивар сениори поед. Р мај
11 Етно село Тимчевски од 8-18 год поед. С 10 – 15 јуни
12 Првенство на Македонија од 8-18 год поед. Р,С 18-24 јуни
13 Светско првенство за слепи сениори екипно С 25 јуни -05 јули Македонија
14 2 Лига на Македонија мажи/жени екипно С 9-11 јули
15 Олимпијада сениори екипно С 26 јули-08 авг Русија
16 1 Лига на Македонија мажи/жени екипно С 11-17 авг
17 Балканско првенство – Млади и пријателство млади поед. С 19-23 авг
18 Европско првенство за жени сениори поед. С 20-31 авг Чешка
19 Опен Тетово сениори поед. С септември
20 Светско младинско првенство 14,16,18 поед. С 5-18 септ Романија
21 Езерска кралица млади поед. С 7-11 окт
22 Шаховски фестивал Езерска кралица млади екипно С септ/окт
23 Опен Скопје сениори поед. С 23 – 30 септември
24 Опен Скопје млади поед. С 23 – 30 септември
25 ЕКК мажи/жени екипно С 2-10 окт Австрија
26 Првенство на Македонија 8 и 10 екипно С октомври
27 Првенство на Македонија 12,14,16,18 екипно С октомври
28 Опен Прилеп сениори поед. Р октомври
29 Европско младинско првенство млади поед. С окт/ноем Анталија
30 Аматерско првенство на Македонија (Б.Конески) сениори поед. С 7-11 дек

Рангирање на клубови за ваучер систем 2022

рбр КЛУБ 1 2 3 4 5 6 7 8 СУМА РАНК
1 ШК АЛКАЛОИД 10 25 50 40 50 35 10 35 255 1
2 ШК ГАМБИТ АССЕКО СЕЕ 10 30 50 30 40 35 10 20 225 2
3 МШК ЦЕНТАР 10 10 50 40 50 35 10 10 215 3
4 ШК КУМАНОВО 10 20 35 40 50 35 10 5 205 4
5 ШК ПРИЛЕП 10 20 35 40 40 35 10 0 190 5
6 ШК ГОСТИВАР 6 10 5 30 30 35 10 0 126 6
7 ШК КАРПОШ 4 10 20 0 0 50 5 0 89 7
8 ШК БМ КИСЕЛА ВОДА 10 5 20 0 0 20 5 5 65 8
9 ШК АНПАСАН СЕШ 8 10 5 0 0 35 5 0 63 9
10 ГШК НЕГОТИНО 4 5 5 0 0 35 5 0 54 10
11 ШК СТЕВО ПАТАКО 4 10 20 0 0 0 5 0 39 11
12 ШК СТРУГА 8 15 5 0 0 0 5 0 33 12
13 ШК ФИШЕР 10 0 5 0 0 0 5 0 20 13
14 ШК ЛАСКЕР 4 5 5 0 0 0 5 0 19 14
15 ШК ТЕУТА 8 0 5 0 0 0 5 0 18 15
16 ШКЕНДИЈА 4 0 5 0 0 0 5 0 14 16
1 Шаховски Сојуз на Град Скопје 10 35 50 40 50 35 10 35 265 1
рбр Активни Спортисти 1 2 3 4 СУМА РАНК
1 Никола Николовски – ИМ 10 10 40 20 80 1
2 Емил Ристески – ФМ 10 10 40 20 80 2
3 Моника Стојковска – ВФМ 10 10 35 20 75 3
4 Тони Лазов – ИМ 10 10 30 20 70 4
5 Бојана Бејатовиќ 10 10 10 20 50 5
6 Филип Михов 6 10 10 20 46 6
рбр Шаховска Федерација на Македонија 1 2 3 4 5 6 7 8 СУМА РАНК
1 Шаховска Федерација на Македонија 30 20 50 10 30 25 40 50 255 1

Информација за сите турнири одржани во Република Северна Македонија во текот на 2019 година

Извештај за официјални државни Првенства на  во сите категории за 2019 година

Извештај за официјални меѓународни натпревари на кои учествувале претставници од ШФМ за 2019 година

Извештај за други турнири одржани во 2019 година