Skip to content
Добродојдовте на ШФМ
Шаховската Федерација на Македонија е основана на 19.08.1948 година под називот Шаховски Сојуз на Македонија.
Читај повеќе

ШАХОВСКА ФЕДЕРАЦИЈА НА МАКЕДОНИЈА

Шаховската Федерација на Македонија е основана на 19.08.1948 година под називот Шаховски Сојуз на Македонија. За прв Претседател бил избран Блаже Конески, вљубеник во шахот, а во исто време вонсериски лингвист, славист, прозаист, есеист, публицист, литературен историчар, протагонист во процесот на кодификацијата на македонскиот јазик и втемелувач на македонистиката. Блаже Конески е еден од основачите и прв претседател на МАНУ, член на академиите на науките и уметностите во Загреб, Белград, Сараево, Чикаго, Лоѓ.

Шаховската Федерација на Македонија е непрофитабилна организација чии членки се сите шаховски клубови активни на територијата на Северна Македонија.

Главни цели на Шаховската Федерација на Македонија се:

 • Поддршка на шаховските клубови
 • Поддршка на македонските национални екипи при нивните настапи на меѓунардони натпревари
 • Промоција на шахот, особено помеѓу најмладите и воведување на шах во школите

Од своето постоење Шаховската Федерација на Македонија се појавува како организатор на голем број на меѓународни шаховски натпревари, помеѓу кои вреди да се истакнат:

 • Интер-зонскиот натпревар за Жени оддржан 1971 година во Охрид
 • Шаховската Олимпијада оддржана 1972 година во Скопје, на олимпијадата учествувале репрезентации од 63 земји во чии состави имало бројни познати шаховски велемајстори, од 373 учесници имало вкпуно 35 велемајсотри и 68 интернационални мајстори, а за времетраењето на Олимпијадата биле одиграни вкпуно 2660 партии
 • Игри на солидарноста, серија од три турнири организирани во период од 1967 до 1976 во Скопје, Охрид и Крушево. Каде што учествуваа голем број на врвни шахисти од тоа време, а победници на турнирите биле Полугаевски, Фишер и Карпов
 • Индивидуално Европско Првенство во Шах оддржано 2001 година во Охрид
 • Европскиот Клупски Куп оддржан 2009 година во Охрид
 • Европското Индивидуално Првенство во Blitz и Rapid оддржано во 2018 година во Скопје
 • Светскиот Шаховски Конгрес во решавање на шаховски проблеми оддржан 2018 година во Охрид
 • Индивидуално Европско Првенство во Шах оддржано 2019 година во Скопје
 • Европскиот Клупски Куп оддржан 2021 година во Струга

Шахот во Македонија денес низ бројки:

 • 22 активни клубови
 • 239 активни играчи
 • 20 меѓународни шаховски судии

32 шаховски тренери со меѓународно признати сертификати

Календар 2024

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Натпреварувања

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Галерија

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

“I have come to the personal conclusion that while all artists are not chess players, all chess players are artists.”
Marcel Duchamp