Skip to content

Календар

р.б. КАЛЕНДАР НА ШФМ за 2024 година категорија тип темпо термин место
1 Европско женско поединечно првенство во рапид и блиц сениори поед. Р,Б 11.01-15.01 Монте Карло, Монако
2 Штајниц сениори поед. Р 21.01  Битола
3 Штип ОПЕН 2024 сениори поед. Р 28.01  Штип
4 Преоден рок и регистрација на клубовите 
      февруари  
5 Трет рапид турнир Езерски Бисер 2024 сениори поед. Р 04.02  Охрид
6 МАТ – 2024 Прилеп сениори поед. Р 18.02  Прилеп
7 Поединечно првенство во рапид и блиц сениори поед. Р 10.02-11.02 Скопје
8 Опен Алкалоид сениори поед. Р 10.03 Скопје
9 Карпош 2024 сениори поед.  Р 24.03 Скопје
10 Наум Наумовски Борче до 18 години поед. С 30.04-31.04 Скопје 
11 Квалификации за втора лига мажи сениори екипно С 06.04-07.04
20.04-21.04
Скопје 
12 Младински екипни првенства на Македонија од 8-18 години екипно С 13.04-14.04
27.04-28.04
Скопје
13 Европско Женско поединечно првенство сениори поед. С 18.04-30.04 Родос,Грција
14 Првенство на Македонија за жени сениори поед. С 11.05-18.05 Скопје
15 Првенство на Македонија сениори поед. С 11.05-18.05 Скопје
16 Езерска кралица – Пролетен шаховски фестивал до 18 поед. Р април/мај Струга
17 Tetova shampion сениори поед. Р мај Тетово
18 Europian Senior Team chess championat сениори екипно С 06.05-16.05 Словенија 
19 Опен Гостивар сениори поед. Р мај Гостивар 
20 Квалитет до 18 години поед. С 23.05-26.05 Скопје
21 Европско школско поединечно првенство до 18 години  поед. С 30.05-08.06 Ирска
22 Државно првенство на Македонија за млади од 8-18 години поед. С 23.06-29.06 Струмица
23 Европско младинско првенство до 18 години екипно С 20.06-28.06 Родос,Грција
24 Визиони М – Тетово сениори поед. Р 22.06  Тетово
25 Втора лига на Македонија мажи,жени екипно С 06.07-13.07 Струга
26 Европско поединечно првенство сениори поед. С 30.06-13.07 Херцег Нови 
27 Прва лига на Македонија мажи,жениекипно С 22.07-31.07 Струмица
28 Европско младинско првенство до 18 години поед. Р,Б 15.08-20.08 Чешка
29 Державин сениори поед. Р Септември Битола
30 Европско аматерско првенство сениори поед. С 24.08-01.09  
31 Европско младинско првенство до 18 години поед. С 24.08-01.09 Чешка 
32 Преоден рок и регистрација на клубовите       септември  
33 Балканско првенство до 18 години поед. С,Р,Б    

34 Мемоирјален турнир “Венци Попов” сениори поед. Р 25.08 Гевгелија
35 45-та Шаховска Олимпијада мажи,жени екипно С 10.09-23.09 Унгарија
36 Панче Шарламанов сениори поед. Р септември Струмица
37 Опен Тетово 
сениори поед.  С  септември Тетово 
38 Балканско првенство до 18 години поед. С

39 Светско младинско првенство од 14-18 години поед. С  
40 Светско младинско првенство од 8 – 12 години поед. С

41 Езерска Кралица летен шаховски фестивал до 18 години поед. С септември/август Струга
42 ЕККК 2024 сениори екипно  С 19.10-27.10 Србија
43 Опен Прилеп сениори поед. Р Октомври Прилеп 
44 Европско сениорско првенство сениори поед С 18.10-29.10 Италија
45 Опен Куманово сениори поед. Б октомври Куманово 
46 Опен Скопје сениори поед. С 29.11-05.12 Скопје
47 Европско првенство во рапид и блиц  сениори  поед.  Р,Б  06.12-11.12  Скопје 
48
Езерска Кралица до 18 години поед. Р декември Струга