Skip to content

Од 23-29 јули 2024 г. во хотел Сирус во Струмица во организација на ШФМ се одржаа државните јуниорски првенства за млади и девојчиња во сите категории за 2024 г. По категории првите три места ги освојиа следниве шахисти:

Млади:

До 8 години:

1.    Бурнс Џошуа Бенџамин      Гамбит Асеко СЕЕ

2.    Иванов Васил                        Алкалоид

3.    Јовановски Јован                 Куманово

               До 10 години:

1.  Абдурахман Ахмет Селим   Гамбит Асеко СЕЕ

2.  Вукашиновиќ Јован               Цареви кули

3.  Николовски Дамјан               Гамбит Асеко СЕЕ

               До 12 години:

1.      Крстевски Павел                  Капабланка

2.      Стефановски Даниел         Капабланка

3.      Петровски Никола              Капабланка

До 14 години:

1.      Иванов Андреј                     Мулти есенс

2.      Симоновски Димитар       Шах шех

3.      Акбијик Фатих                      Центар

До 16 години:

1.      Ибраимов Ефе                     7 Ноември

2.      Бурнс Михаил                      Центар

3.      Павлески Никола                ЖШК Прилеп

До 18 години:

1.      Златков Антон                      Гамбит Асеко СЕЕ

2.      Џеладини Валтон                Куманово

3.      Велкоски Иван                     Алкалоид

Девојчиња:

До 8 години:

1.    Беловска Софија                   Гамбит Асеко СЕЕ

2.    Тренова Василија                 Цареви кули

3.    Пејковска Мила                     Гамбит Асеко Сее

До 10 години:

1.    Цветановска Андреа           Гамбит Асеко СЕЕ

2.    Велкова Надица                    Цареви кули

3.    Томова Катја                          Гамбит Асеко СЕЕ

До 12 години:

1.    Велева Илијана                     Алкалоид

2.    Филипче Софија                    Гамбит Асеко Сее

3.    Бурнс Кајла                             Капабланка

До 14 години:

1.    Бурнс Елисавета                   Капабланка

2.    Велкоска Ивана                    Мулти есенс

3.    Лукановска Исидора           Алкалоид

До 16 години:

1.    Жежовска Моника               Центар

2.    Огњановска Делфина         Капабланка

3.    Ѓорѓиеска Теодора               ЖШК Прилеп

До 18 години:

1.    Ајрадиновска Инџи              Гамбит Асеко Сее

2.    Јакимова Бонита                  Алкалоид

3.    Велева Теодора                       Неготино

Секако од младите треба да го издвоиме Златков Антон кој како 16 годишен настапуваше во група до 18 години и стана прв со сто процентен резултат 6 од 6.

Кај девојчињата сто процентен резултат 4 од 4 имаше Беловска Софија во категорија до 8 години.

Инаку и двајцата се од шаховскиот клуб Гамбит Асеко СЕЕ чии членови освоија 6 златни медали (половина од вкупните) во двете конкуренции. Честитки за работата на клубот Гамбит Асеко СЕЕ и се надеваме дека тренерите од овој клуб така ќе продолжат да работат и во иднина.

Табели и резултати на турнирите може да ги најдете на сајтот https://chessresults.com федерација MKD.